divendres, 6 d’abril del 2018

REVETLLA DE SANT JORDI - Pedrolo 100 anys!



Divendres 20 d’abril de 2018
19.00 hores
Àrea Activitats Biblioteca

La biblioteca d’Artesa de Segre s’implica un any més en la Revetlla de Sant Jordi, que esdevé una convocatòria excepcional, festiva, participativa, amb activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques. 

És un projecte impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i aquest any arriba a la sisena edició.

Aquest any i coincidint amb el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo, i de la mà d’Anton Not i de membres del Grup de Teatre d’Artesa, sota la direcció de Joan Roca, us proposem un recorregut per la vida i l’obra d’aquest escriptor lleidatà.

Manuel de Pedroloi Sánchez de Molina (poeta, dramaturg, contista, novel·lista, articulista, traductor) va néixer a l'Aranyó (Segarra) l’any 1918 i va morir a Barcelona el 1990. El Govern de la Generalitat ha aprovat el centenari del seu naixement com a commemoració oficial de l’any 2018.

Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va conrear tots els gèneres: teatre, poesia (inclosa la poesia visual), narrativa breu, novel·la (amb més de 70 títols), diaris, articles en premsa. Entre 1963 i 1970, va dirigir la col·lecció de novel·la policíaca “La Cua de Palla”.

La seva intenció era normalitzar a tots els nivells la literatura en llengua catalana, la qual cosa volia dir acostar-la a tot tipus de lectors. Per això va experimentar amb totes les possibilitats, des del “negre” a la ciència-ficció, la novel·la eròtica o el teatre de l’absurd. També per aquest motiu la seva tasca com a traductor (va traduir nombroses obres d’autors contemporanis anglosaxons i francesos) resulta d’una gran importància.

La Revetlla de Sant Jordi es consolida i s’estén ràpidament arreu del territori: a l'edició de 2017 hi van participar 7.500 persones a les 214 activitats que van organitzar les 138 biblioteques d'arreu de Catalunya que es van sumar al projecte.

Per les condicions excepcionals del calendari, la Revetlla de Sant Jordi 2018 se celebrarà el divendres 20 d'abril.