dilluns, 7 de març del 2016

EXPOSICIÓ La casa en miniatura construïda per Riet Caljouw

A partir del 23 de març de 2016
1r PIS DE LA BIBLIOTECA
Una casa real a escala 1:12 de 4 plantes, amb 10 habitacions, tota ella moblada, sense que hi falti cap detall i habitada per tota una família.

Les cases en miniatura o de nines tenen el seu origen en els països del nord d’Europa en els segles XVII i XVIII, Holanda, Alemanya i Anglaterra i a Amèrica del Nord a finals dels segle XVIII.


Les cases eren armaris expositors plens d’habitacions en miniatura construïts amb tots els detalls arquitectònics i amb els objectes domèstics en miniatura.


Es curiós en el nostre entorn, el mediterrani, pràcticament no hi ha constància d’aquesta costum.

EXPLICACIONS
Entre els anys 1990 i 1991, abans de venir a viure a Marcovau, vaig comprar a Holanda diversos materials: fustes, portes, finestres, teules (tot en peces petites), el sistema elèctric, paper per parets, moqueta...
L’escala de la casa és 1:12. i el tamany  1x1.25m.

Amb l’ajuda de les instruccions, pas a pas, i la del meu marit Wim vaig començar a treballar. 

Durant els 8 anys següents vaig dedicar tots els hiverns a construir la casa i el seu interior. En els anys posteriors vaig anar-hi afegint alguns detalls, comprant alguns objectes, encara que la majoria estan fets per mi mateixa.

La casa té 10 habitacions. 

A la planta baixa trobem: 
1 - L’entrada. Amb una escala per accedir al 1r pis, un sofà d’un kit, una noia (invent meu) i animals (comprats).

2 - La cuina. Estan fets a mà: la taula, les cadires amb els seients de ràfia, el menjar, les cistelles, les flors, el moble de les espècies, les tovalloles, les làmpades (una amb mitja pilota de ping-pong i l’altra amb un carret de fotos) i el terra amb una cartolina envernissada.

    Els mobles, la vaixella i les olles estan comprats.
3 - El traster. L’assecador antic de roba i el tamboret, invents meus. La rentadora, la nevera, l’escala i l’aspiradora, comprats.

Primer pis:
4 - Sala de música. El piano de cua, el tamboret, i el violí són d’un kit; els demés instruments són comprats. La partitura, els quadres, el llum d’espelmes i la roba de professora són fets per mi. La catifa és un regal d’Istanbul, el tapís vé d’Indonèsia i el quadre gran és un regal de les meves nétes, és el quadre més famós d’Holanda: “La ronda de nit”, pintat per Rembrandt.

5 - Sala d’estar. L’escriptori és d’un kit. La llibreria i els llibres, la taula, la butaca, la roba de l’àvia i del nadó i la làmpada de paper amb oli són invents meus. La catifa de mig punt de creu (amb lupa!), el rellotge de paret (amb mecanisme autèntic), la butaca verda són fetes segons dibuix de la revista, les flors fetes a mà.

Segon pis:
6 - Pugem al dormitori principal. El llit amb la roba són disseny propi, mobles de joguet pintats, butaca feta segons dibuix, làmpada Tiffany comprada, butaca blava feta per mi, igual que el jersei vermell.

7 - El lavabo. Un lot d’objectes de plàstic, el terra de cartolina dibuixada i envernissada, catifes i tovalloles brodades, la làmpada feta de paper amb oli.

8 - Després l'habitació infantil. La llitera amb roba són tanmateix disseny propi, el pupitre i la làmpada de gra de vidre fetes segons dibuix i descripció. Els joguets, la casa de nines, els coixins i la roba de nadó són invents meus. La mainadera regalada de les Filipines.

Tercer pis:
9 - Passem a dalt a la dreta, una habitació d’estudiant. Ordinador i càmera antiga comprades, les fotos són impressions de contacte, l’equip de música és d’un joguet i pintat en negre, una butaca tipus “Rietveld” (un arquitecte holandès dels anys vint del segle passat) feta segons una foto en una revista, la roba de la noia i la làmpada són inventades per mi.

10 - A l’esquerra estem veient el taller per pintar i per cosir. Vaig fer el cavallet, la caixa de pintura i el contingut, el tamboret, els quadres, les carpetes, alguns mobles de joguets pintats en un color apropiat, la roba de noia, la cistella amb fils i la caixa amb fils.
 
La terrassa:
El jardiner, el vestit fet per mi, el pupitre segons dibuix, sac amb terra inventat.
Armari, testos i banc de jardí comprats.