dimarts, 29 d’octubre del 2013

XERRADA - COL·LOQUI AMB MARIA BARBAL - Novembre 2013

La Biblioteca Joan Maluquer i Viladot us convida a la xerrada-col·loqui amb l'escriptora nascuda a Tremp, Maria Barbal. L'acte tindrà lloc a la biblioteca el divendres 29 de novembre, a les 8 del vespre, a l'Àrea d'Activitats de la Biblioteca.

La xerrada-col·loqui amb Maria Barbal, està organitzada per la Biblioteca Joan Maluquer i Viladot d'Artesa de Segre, l'Ajuntament d'Artesa de Segre, Biblioteques Públiques de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes. En l'acte està patrocinat per l'empresa de venda per internet de productes del Montsec La forca, i col·labora Ràdio Artesa de Segre .

La Institució de les Lletres Catalanes amb el programa "Al Vostre Gust", acosta les autores i autors de literatura catalana als seus lectors i lectores afavorint la difusió i el coneixement de la seva obra. D'aquest programa se'n beneficien els nombrosos clubs de lectura de les biblioteques del país i les entitats culturals que dinamitzen els seus programes d'activitats literàries amb la presència dels escriptors.

Per l'ocasió el Club de Lectura de la Biblioteca, ha llegit els llibres de l'autora, Carrer Bolívia, Emma i País íntim. 

Maria Barbal (Tremp, 1949) és novel·lista i professora de secundària. Va passar la seva infantesa al Pallars, un fet que va marcar les seves primeres narracions i que, amb l'amor per la terra que li va transmetre el seu pare, li va ajudar a veure el món d'una altra manera. Més tard, el 1964, es va traslladar a viure a Barcelona, on estudiaria Filologia Hispànica a la Universitat Central.
Els seus primers llibres són una revisió d'aquest univers rural, però també amb una mirada crítica. Així, Pedra de tartera (1985), la història d'un desarrelament, que va rebre el premi Joaquim Ruyra i que va tenir una molt bona acollida per part de públic i lectors. Després, sense abandonar els seus mons, publica també els reculls de contes La mort de Teresa (1986) i Ulleres de Sol (1994), així com les novel·les Mel i metzines (1990) i Càmfora (1992). Els premis de la Crítica, Nacional de Literatura i Serra d'Or suposen, durant aquests anys, la confirmació d'una prosa narrativa que de seguida va ser considerada com una de les més netes i intenses de la seva generació.
A poc a poc, però, va abandonar els temes rurals per a situar les seves històries en contextos més urbans. D'aquesta darrera època s'han de destacar les novel·les Carrer Bolívia (1999), Bella edat (2003), País íntim (2005) i Emma (2008).
Maria Barbal ha escrit també narrativa juvenil i una obra de teatre, L'helicòpter (2000). En l'actualitat alterna l'escriptura amb la docència. L'any 2001 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi i, entre altres premis, també ha rebut el premi Jaume Fuster dels escriptors en llengua catalana (2009).