dijous, 31 d’octubre del 2013

EXPOSICIÓ - Calendari dels pagesos, 150 anys mesurant el temps



La Biblioteca Joan Maluquer i Viladot acollirà a partir del 11 de novembre fins a finals de gener a l’Àrea d’Activitats de la Biblioteca,  l’exposició del Museu Etnològic de Barcelona, "Calendari dels Pagesos. 150 anys mesurant els temps". 

Aquesta mostra recorre diferents localitats del país amb motiu dels 150 anys de la primera edició del Calendari dels Pagesos.  

El Calendari dels Pagesos és un almanac editat a Catalunya des del 1861. És la publicació actual en llengua catalana que fa més anys que s'edita ininterrompudament, i inclou informació de llunacions, eclipses, visibilitat de planetes, santoral, celebracions de fires, mercats i festes majors a Catalunya i consells agrícoles i ramaders. 


El 1860 neix el Calendari dels Pagesos per al 1861. La seva aparició no va ser accidental, i cal contextualitzar-lo en un moment precís i concret de popularització d'aquest tipus de publicacions: la segona meitat del segle XIX.  

El Calendari dels Pagesos a l'era d'Internet El contingut és pràcticament el mateix que des de fa segle i mig, es segueix editant sense color, sense fotos i sobre paper antic. És l'antítesi de tot el que venen a un quiosc. No gaudeix ni de publicitat ni de subvencions; malgrat això, la seva tirada és a dia d'avui de 76.000 exemplars. El calendari és un objecte de culte ara que emergeix el gust pel passat i es re-valoritza la tradició.